2100 BROOKVALE

Mina Staples Studio

The Mina Staples studio in Brookvale showcases our design philosophy.

Embracing a simple and fuss-free approach, the design layers texture, colour and pattern to create a comfortable and convivial space.

The design maximises the small footprint and creates a welcoming oasis in the industrial concrete jungle of Brookvale.

“I wanted a work environment that was inviting, supportive and a pleasure to be in,” says Mina.

“The space reflects our approach and showcases the personality of the design studio.  Warmth, opennesses and playfulness are at the forefront in everything we do.”

Read More Read Less

Build by Taylored Home Living
Stone supply & fabrication by Styled In Stone
Window Treatments by Blinds By Peter Meyer & Piega Window Furnishings 
Special Finishes by Tadelakt Sydney
Photography by Natasha Lorenzen 

 

2024 Bronte

Bronte Twins


Working alongside Sam Crawford Architects, our selections were informed by the client’s love of the natural landscape and their desire for a seamless indoor-outdoor flow.

From the street, the architect has retained the distinct facades of the two terrace houses, and at the rear they have been transformed into a single harmonious dwelling.

We schemed a playful colour palette, taking warm, earthy cues from nature, and adding interest with fresh pops of colour.

The large sliding screen doors separating the guest house from the entertainment area were a blank canvas. We engaged artist Ash Holmes to create a mural, which transformed the space.

“Working in synergy with the architect and artist, we created an created an environment that fosters joy and connection for this young family,” says Mina.

Read More Read Less

Architecture by Sam Crawford Architects
Built by Build By Design
Landscape architecture by Spirit Level
Heritage consultancy by Wier Phillips
Structural engineering by Partridge
Art wall curation, furniture & material selections Mina Staples Interiors
Mural art commission by Ash Holmes
Photography by Natasha Lorenzen & Brett Boardman

2030 Vaucluse

Hamptons House

Nestled on an expansive plot in Sydney’s Vaucluse, the goal for this project was to transform an outdated six-bedroom house into an enviable Hamptons-style sanctuary for resale. The client desired timeless and elegant finishes for the large entertaining areas while embracing the expressive power of colour in more intimate spaces.

Offering breathtaking views across Sydney Harbour, the house was thoughtfully designed to ensure a coveted indoor/outdoor lifestyle. Authentic, substantial materials were utilised; Carrara marble, brass hardware, solid cedar doors, and rich, natural stone elements to add texture and ground the entertaining areas. The delicate colour palette and refined interior details, combined with solid timber flooring and wainscoting, added a touch of old-world sophistication. In the more intimate spaces, carefully curated wallpapers and prestige light fittings sourced from America created a rich tapestry in the bathrooms and transition areas. The renovation includes every resort-like features including infrared sauna, half-moon fire pit, and cinema room.

“This was an exciting opportunity to reinvent the architecturally dated house into a breathtaking Hamptons-style manor,” says Mina. The sophisticated palette transformed the property into a timeless family home.

“My favourite space is the master ensuite, where we used Schumacher egret French blue wallpaper and included a generous bath, twin showers, and custom vanities,” Mina shares, highlighting the project’s blend of elegance and personal touch.

Read More Read Less

Build by Ellis Lane
Landscaping by Bailey Constructions
Window treatments byPiega Window Furnishings 
Landscaping by Bailey Constructions
Photography by Natasha Lorenzen

2785 BLACKHEATH

Mountain Chalets

Australia’s most recent ultra-luxe eco-resort located at Evan’s Lookout amid the UNESCO world heritage Blue Mountains National Park, in the pretty alpine village of Blackheath.

Presenting luxury in harmony with its natural surrounds, Chalets at Blackheath is a boutique retreat that sits on 17 acres of bushland.

Previously Jemby Rinjah eco-lodge, a popular, award-winning wilderness getaway – the ownership dramatically changed in December 2019 when it was destroyed by the bushfires. The new owners rebuilt with a vision to establish a bush escape combining eco-conscious values with luxury and comfort on the seven-hectare site & the luxe eco-resort Chalets at Blackheath was born.

To revive the charred land was an extensive collaborative project. The owners worked closely with local experts, ecologists, and bush regenerators to restore the property sensitively. Hundreds of indigenous plants sprouting from the charred earth were gently removed so they could be cared for in a nursery during construction before being planted back when strong enough.

It was crucial an intrinsic connection between the occupants and the surrounding natural environment was created so the design was focused on a biophilic approach.

We wanted to create an atmospheric, dreamy space to relax and unwind; reconnect with nature whilst in the same breathe, excite guests to explore & enjoy the breathtaking wilderness at their doorstep.

Architecturally, the cabin exteriors are enfolded by charred timber speaks of a legacy past. The Shou Sugi Ban is a reminder that the natural world reigns supreme and the chalets, a place to reconnect with the natural world and explore; thus the selection of materials were kept organic and tactile, truly sympathetic to denote the connection to the land.

The interiors incorporate a fusion of modern Australian aesthetics, with two global sensibilities which are both strongly connected to the core defining elements we strived for with the chalets design; the notions of Wabi Sabi – beauty in the imperfect & Scandinavian minimalism, simplicity and functionality without sacrificing beauty to create this chalets unique Je ne sais quoi.

Lofty ceilings open wide to the bush drawing focus to the blackbutt timber frames and the hemp imbedded clay plaster which cocoons the walls.

Warmed by the cast iron Cheminees Philippe fireplace, each cabin features its own unique earthen rendered bed head wall – Cleverly hand crafted with pebbles and surrounding earth by Sydney artesian Tadelakt Sydney, these striking masterpieces ground and unifies each cabin.

Oversized ensuite bathrooms smoothly formed in limestone render wraps around a terracotta twin shower cove & recessed backlit mirrors.

The snug library offers extra creature comforts, community, local reads and feeds.

Exciting plans to develop the grounds & luxe experiences around Chalets at Blackheath are to come. Exploration never felt so good!

Read More Read Less

Builder by Maple Leef Design & Construct 
Architecture by James Southern
Special Finishes by Tadelakt Sydney
Landscaping by Garden Life
Outdoor sensory experiences by Therese Moussa, The Grounds
Photography by Dominic Loneragan  & Details by Natasha Lorenzen 
Rockcote Marrakech Ensuites by Custom Finishes Sydney
Window Treatments by Blinds By Peter Meyer & Piega Window Furnishings 

2068 Castlecrag

Mediterranean House

This Spanish Mission style house overlooking Middle Harbour was transformed into a playful and relaxed coastal retreat. Collaborating with MCK Architecture, the project involved major excavation and renovation to create a spirited family home while maintaining a strong connection to the land. The design used clever transitions, organic curves, and tactile materials to achieve this transformation.

The renovation ensured that the space remained timeless and elegant, with durable finishes and fixtures. Key features include terracotta herringbone tiles, oversized arched French doors, and a Cycladic white exterior that flows into an aquamarine pool. The house maximises expansive views, connects with surrounding bushland, and facilitates the outdoor lifestyle cherished by Sydneysiders. Upstairs, the main bedroom, ensuite, and robe were redesigned to maximise sunlight and create a spacious adult getaway with seamless, organic finishes.

The house exudes a sense of pared-back simplicity with unadulterated materials like terracotta, natural oak, rattan, brass, and reeded glass. Highlights include the ancient Moroccan limeplaster, Tadelakt, enveloping the ensuite, bespoke joinery and organic timeless finishes throughout. The kitchen features ochre patterned encaustic tile floors, mixed marble mosaics, and a natural oak encased Smeg Portofino cooktop. The main bathroom boasts a freestanding stone bath and handmade French grey glazed zellige clay tiles whilst the powder room offers a delightful surprise with floor-to-ceiling flamingo-patterned wallpaper, adding a touch of whimsy to the home.

Read More Read Less

COLLABORATORS
Architecture by MCK Architecture
Building by Rowestyle Construction
Landscaping by Garden Life
Tadelakt Ensuite by Tadelakt Sydney
Photography by Brigid Arnott Photography
Photo Styling by Fiona Gould

2011 Potts Point

New York Loft

With sweeping high ceilings and a breath-taking view over Sydney city, this oversized Potts Point penthouse mezzanine apartment had been untouched for many decades and presented numerous logistical obstacles.

With lofty dreams of a contemporary black New York loft style kitchen, intrinsic details infused a modern vision with the nostalgia of existing English furniture. The key objective for this two-storey apartment renovation was to showcase the new whilst maintaining oldworld charm in a sophisticated, cohesive way.

Playing with the concept of darkness and light: crisp white walls, black Japan floors and gloss black oversized window architraves frame the foundations.

Upon entry, handmade glass and natural brass pendant lights hover above a burnished bronze kitchen island like a cloud, lightweight in comparison to the matt black Italian porcelain that weaves its ochre veins along the benchtops and the black caviar veneer fronted cabinets.

The darkness of the kitchen is offset on one side by the richness of the original Victorian rouge coloured marble fireplace, and to the other, the prominent white staircase angling skyward.

The tired federation balcony tiles were replaced with rich coloured porcelain Micro. tiles laid in a sympathetic pattern to acknowledge the past whilst adding a modern textural twist.

Read More Read Less

COLLABORATORS
Building by Glen Terry Building
Joinery by Authentic Creations
Photography by Brigid Arnott Photography

2110 Woolwich

Woolwich Residence

Tackling an extensive renovation of this well-loved Federation-style home afforded the opportunity to contemporise the flow and repurpose existing spaces so my client could fall in love again with their beautifully positioned family home and enjoy again for many more years to come.

Forging old with new, we found ways to retain the old pieces whilst incorporating new. Beautiful Cedar timber was a prominent architectural feature of the house, which the client had an emotional connection to, so we have to devise a plan to cool down some of the warmth balance out the cedar, so it was showcased without being overwhelming.

Ellis Lane Painting revived the exterior façade with a fresh colour scheme we recreated a commanding entrance to the grand old family home.

Internally we reinstated the formal entry hall and central staircase by removing old carpet, painting balustrades and accented the lovely stained-glass transition with curated artworks.

Thoughtfully selected finishes were selected to added depth and texture; grasscloth wallpaper, soft French shimmery blues combined with velvets, hand-dyed linens all grounded by Robyn Cosgrove hand knotted woollen rugs and vintage marble tables.

Once the renovation was complete, we pulled out all their cherished art, rehung + reconfigured them in new locations so that even old pieces they were so used to gazing upon felt entirely fresh and new.

Read More Read Less

COLLABORATORS
Building by Everlast NSW
Painting by Ellis Lane Painting
Photography by Brigid Arnott Photography

2062 Cammeray

Sanctuary Apartment

Nestled in bushland yet moments to the city, this new build in Cammeray was a gem worth waiting for. The clients were downsizing, finally free to enjoy the luxuries of their hard work, so we made the most of our time together planning the perfect pieces to tailor their new home. This collaborative approach allowed us to layer the apartment with nods of nostalgia and highly personal touches.

A spectacular view out to the bushland was the muse for this design. We wanted the interiors to hold their own while allowing nature to sing via unobscured views. Tactile off-white sheer wool curtains beckon the eye outward, past dark silhouetted furniture on the balcony and beyond to the sage-green bush aspect.

Natural linens, distressed caramel leather and organic prints with tribal embroidery comfortably adorn the living area behind which glimpses of the cheerfully dreamy main bedroom appear.

Textured Phillip Jeffries grasscloth wallpaper lines the main bedroom walls, layered with a shaped bedhead upholstered in a classic Schumacher linen print.

Read More Read Less

COLLABORATORS
Photography by Brigid Arnott Photography

 

2099 CURL CURL

Coastal Retreat

Conceptually, less is always more, so we wanted to pare back the design and allow the natural, tactile finishes to speak for themselves.

This beautiful house was originally designed by SuperSoma architects in early 2000, with aesthetic heavily influenced by a combination of East and West. The core bones of the house remained strong, however the three bathrooms had been untouched and there were certainly other areas in need of reviving.

The aesthetic intent was to modernise the interiors for a sophisticated Australian coastal lifestyle with organic textures and tactile layers. We also wanted to keep practicality in mind whilst bringing this transitionary house to life. 

And so the journey began!

Joining forces with Ellwood Building Co, the exterior is given a facelift with a modern twist: vertical weatherboard cladding adds essential texture to the exterior whilst the sandstone clad fence (installed by the client!) creates impact and offers true street presence.

The sandstone cladding continues inside, framing the freestanding fireplace which was also lovingly installed by the client.

The entrance hall remained as originally intended; inviting pause and contemplation before flowing into the heart of the home where spacious open-plan living awaits.

Modelled on a traditional Japanese genkan, it inspires one to “leave everything behind” before entering the inner sanctuary.

With breathtaking coastal views over coveted Curl Curl Beach, entertaining areas rest on split levels, allowing one to engage with the view in multiple ways.  Light and airy, the open-plan design is layered with natural oak, sandstone clad fireplace and concrete, so only a few clever tweaks were required to take this seriously relaxed rustic beach abode to the next level.

The bathrooms were in desperate need of adequate storage, ventilation, waterproofing and a layout rejig. Our clients were super hands-on so we had lots of fun procuring finishes & decorative elements together. The results were both fit for use yet pleasingly chosen from outside our clients’ typical comfort zones.

The parents’ retreat upstairs was entirely refreshed.  Soft textural curtains and custom study nook were installed, and the bedhead repainted in a soft French grey so there was a harmonious flow throughout. The ensuite features an oversized mirror which reflects light and creates a striking depth to the space. 

The biggest design challenge was the dark lower-level integrated laundry / bathroom. With a large, underutilised footprint, this once humid laundry needed an overhaul so it could become inviting and serene, rather than hidden away.

New ventilation was ducted outside, laundry hamper drawers were installed and fixtures were neatly repositioned to stand proud beneath the bench which allowed us to integrate a brass hanging rail and open shelves.

We pared back the design and allowed the finishes to speak for themselves: arctic white Corian vanity tops waterfall towards a Japanese soak bath, cascading down the bath facing to finish on one beautiful, curved step.  Natural oak, and non-marking PVD brass fixtures compliment the calming seafoam-green tiles.  

Guidance on art, finishing elements and clever little styling tweaks were implemented to add essential textural layers so that both inside and out were consistently resolved.

On completion, the whole house felt revived and the clients could enjoy it while embracing their completely new lease on life.

Read More Read Less

COLLABORATORS
Building by Ellwood Building Co
Film by I Shot Jerry

2099 Dee Why

Headland House

This newly built home was a fresh beginning for an active family and their dogs. The brief was to create a breezy sanctuary of comfort and rich textures, while connecting the space with the natural beauty of the landscape.

In selecting materials, we sought to include texture and vital colours that would enrich, not overwhelm the spaces and employed durable materials that would withstand day-to-day use.

Durable natural stones, Macaubus and Taj quartzites were central to the design and are used throughout the home to create a sense of sophistication, tactility and unity. 

A collection of hand-carved timber furniture pieces from local artisan James Mayde were placed throughout the house, providing sculptural character and interest. 

A bespoke Moroccan Berber rug, grounds the living space complimented by a Mina Staples Interiors Aya swivel chair.  A hand blown amber glass side table and delicate decorative lighting were utilised to offset the clean, modern lines of the open plan living area.

Headland House was designed by Sean Gartner of Gartner Trovato Architects and expertly built by Parkdev.

Read More Read Less

COLLABORATORS
Architecture by Gartner Trovato
Building by Parkdev Projects
Solid timber furniture by Mayde Furniture
Joinery by Fine Lines Cabinetry
Photography by Natasha Lorenzen